17 Şubat 2014 Pazartesi

Yine Bir Şey Öğrendim: Girit Usulü Portakal Reçeli

Hafta sonu annemle işlerimizi bitirmiş yorgunluğumuzu atıyorduk.İkimizin de canı sıkılmış olacak ki annemin 'Reçellerimiz de az kaldı...' demesiyle benim  'Yapalım o zaman!' diye atlamam bir oldu. :)
Düşündük,elimizdeki malzemelere baktık ve portakal reçeli yapmaya karar verdik.
Birkaç saat süren Ar-Ge çalışmalarından sonra içimize sinen bir tarif bulduk ve işe koyulduk.

Malzemeler şöyle;
*1 kilo portakal
*5 su bardağı şeker
*3 su bardağı su
*1 tane limon

Yapımı birkaç adımdan oluşan reçeli yapmaya portakalları kaynatmakla başlıyoruz. Güzelce yıkadığımız portakalları -bütün halde- kaynayan suya atıyoruz.10 dakika kaynayan portakalları alıp soğuk suya bırakıyoruz.Portakal kabuğunun acı suyu gitsin diye bu işlemi en az üç kez tekrarlıyoruz.

Daha sonra 5 su bardağı şeker ve 3 su bardağı su ile şerbeti hazırlıyoruz.Şerbet kaynadıktan sonra istediğimiz şekilde kestiğimiz portakalları içine atıp orta ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Dilediğimiz kıvama geldiğinden emin olduğumuz reçele bir adet limonun suyunu da ilave ettikten sonra ocaktan alıyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz. İşte hepsi bu kadar kolay! :)

Portakalların bütün olarak kaynatılması Giritlilere ait bir yöntemmiş. Bazı tarifler, Giritlilerin portakal kabuklarını biraz törpüledikten sonra da kaynatabildiğini yazıyor. Ama bana kalırsa kaynayıp acılığını atan kabukların hiçbir zararları olmuyor. Hatta hoş bir görsellik katıyorlar.

Püf noktaları olarak ise şunları söyleyebilirim;
*Portakallar kesinlikle kalın kabuklu olmalı.Bütün tariflerde bu yazıyor,kalın kabuklu portakal eşittir daha lezzetli reçel :)
*Eğer portakal kabuğunun verdiği hafif mayhoşluğu sevmiyorsanız kaynatma işlemini üçten fazla tekrarlamalısınız Böylece daha tatlı bir reçel elde edebilirsiniz.
*Ve şiresi biraz fazla olsun istiyorsanız 5 bardak sudan biraz daha fazlasını koymalısınız. 

Biz bu tarifi çok beğendik.Yapması da çok eğlenceliydi. :)
Denerseniz umarım sizler de seversiniz.
Sofralarımızın tadı ve bereketi eksik olmasın...

Sevgiler ^_^


1 yorum:

  1. güzel bir tarife benziyor mutlaka deneyeceğim emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil